Izzadó méreganyagok, Milyen típusú verejtékmirigyeink vannak?


Fessler Emma Dezodorálunk, törölgetünk, szégyenkezünk, miközben izzadni egyszerűen muszáj: még az életünket is megmentheti.

izzadó méreganyagok

Olyan a szagod, mint amit megeszel A fiú, aki képtelen izzadni Az izzadás ugyanis - bár manapság csak a kellemetlen, bosszantó oldalát látjuk - hűti a testünket, nem is akárhogyan. Anyagcserefolyamataink csak meglehetősen szűk hőmérsékleti keretek közt működnek jól, így az optimális testhőmérséklet fenntartása tulajdonképpen létfontosságú.

A hároméves Fred James nagyon is jól tudja ezt: egy ritka genetikai betegség miatt papilloma vírus szemölcsök hiányoznak a verejtékmirigyek, így nagyon könnyen túlhevül. A tünetek egyéves kora előtt jelentkeztek, mikor a szokatlan görcsök miatt az orvosok eleinte vírusra gyanakodtak.

Még a hidegben is verejtékezik? Pajzsmirigyprobléma is állhat a háttérben

Később kiderült, hogy egy ektodermális diszplázia nevű betegség miatt vannak rohamai, és ezért hevül túl akár egy izzadó méreganyagok szaladgálás után is. A szülők azóta mindent megtesznek, hogy lehűtsék fiukat, de a nyarak így is hatalmas kihívást jelentenek. A kisfiú állandó felügyeletet igényel, rendszeresen vizezik, és télen sem fűthetik túl melegre a szobát.

izzadó méreganyagok

Fred egyébként nem az egyetlen, aki hasonló problémákkal küzd: az ektodermális diszplázia Hanna Harpin életét is megkeserítiahol a szülők jégakkukkal, hűtőbetétes mellényekkel, legyezőkkel és hideg vizes palackokkal felszerelkezve vészelik át a melegebb napokat.

Hogyan izzadunk? Testhőmérsékletünket mindenképpen szűk kereteken belül kell tartanunk, hiszen egy bizonyos testhőmérsékleten - 42 fok és afölött - már visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhetünk.

Lehet hatékony egy natúr dezodor?

A jó hír az, hogy szervezetünk kiválóan szabályoz: ha fázunk, izomtevékenységgel termelünk hőt, azaz reszketünk, izzadó méreganyagok pedig a szenzoraink melegedést tapasztalnak, izzadni kezdünk, hogy lehűljünk. A bőrünkben meglehetősen sok, körülbelül hárommillió verejtékmirigy van, és ha nem végzünk megerőltető tevékenységet, akkor egy nap körülbelül fél liternyit izzadunk - ez a mennyiség melegben, sportoláskor, fizikai munkát végzőknél ennek három-négyszerese is lehet.

Dr. Tamasi József - Bevezetés a Böjkúrákba előadás 2019.

A gond inkább akkor van, ha a hűsítést szolgáló izzadság nem tud elpárologni a bőrünkről, így a feladatát sem képes betölteni. Nyáron ezért ajánlott a szoros, szűk ruhák helyett a világos színű, természetes anyagból készült lenge viselet, ami alatt nyugodtan elpárologhat a verejték.

Izzadás, a beépített klíma Izzadó méreganyagok, Az izzadással szervezetünk veszélyes nehézfémektől és petrolkémiai anyagoktól szabadul meg Menu Az izzadásról Az izzadás természetes jelenség: feladata a testhőmérséklet szabályozása, és az anyagcsere izzadó méreganyagok felhalmozódott káros méreganyagok kiválasztása. Végterméke kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll. Miért izzadunk? Méregtelenítés gyógynövényekkel Méregtelenítés otthon, házilag és eredményesen Minden egy helyen a méregtelenítésről Miről is van szó?

Ennek hiányában a szinte csak vízből álló, frissen szagtalan izzadó méreganyagok baktériumok kezdik lebontani, így leszünk kellemetlen izzadságszagúak.

A túlsúlyos emberek fokozottabban verejtékeznek.

izzadó méreganyagok

Ennek egyik fő oka az, hogy eleve nagyobb testet kell lehűteniük, mint egy átlagos testalkatúnak, ráadásul minden tevékenységhez több erőfeszítést, energiát is igényelnek, ami még tovább fokozza a verejtékezést. Bika bika és egér ul hülye a zsírszövet kiváló szigetelő hatása miatt nehezebben is hűlnek le.

Izzadó méreganyagok

Az izzadással méregtelenítünk is? Az izzadás nemcsak hűt minket izzadó méreganyagok bőr felületéről elpárologva, de sokak szerint különböző méreganyagok is távoznak vele a szervezetünkből. Ilyenkor a nyirokrendszerünk is fokozottabban működik, kiválasztja a különböző káros anyagokat, melyek a pórusainkon át távoznak.

A népi módszerek hívei szerint betegségek esetén sem kell tartanunk az izzadástól, vagy lehűteni magunkat, hiszen akkor épp a káros anyagok, többek között különböző baktériumtoxinok távozását akadályoznánk meg.

izzadó méreganyagok

Az ellenzők szerint viszont fő méregtelenítő szervünk a máj, így a verejtékezés csupán hűtő funkciókat lát el, és az izzadsággal semmiféle méreg nem távozik belőlünk. A fokozott izzadás betegség jele is lehet Mint mindenben, az emberek az izzadásban is különböznek: van, akinek csak a hónalja lesz nedves egy meleg napon, de olyanok is akadnak, akiknek a hátáról, mellkasáról, arcáról is csorog a verejték. Még ezzel sincs gond, de az extrém mértékű verejtékezés már különböző betegségek jele is lehet.

Tudj meg mindent az izzadásról vagy másképpen verejtékezés néven említett folyamatról! A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat találod itt, melyeket a kóros izzadással kapcsolatban fontos lehet tudni. Mi a verejték?

Tinédzserkorban még teljesen normálisnak tekinthető a hormonális változások miatt, ahogy a változókor kapujában is. Nagyobb mértékű alkoholfogyasztás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek tartós szedése, hormonális egyensúlyzavar esetén is előfordulhat, de a szorongás is izzasztóan hat. Az éjszaka jelentkező fokozott izzadás krónikus fertőzésre, hematológiai betegségekre utalhat, és mindenképpen kivizsgálásra szorul, ahogy a nappali, "ok nélküli" túlzott verejtékezés is.

izzadó méreganyagok

Azok, akiknél nem találtak lappangó betegséget, a csak bizonyos területekre koncentrálódó extrém izzadás ellen védekezhetnek botoxkúrával is. Az idegméreg ugyanis a verejtékmirigyeket is lebénítja. Az injekcióktól tartóknak segíthetnek a természetes megoldások.

izzadó méreganyagok

Ezekre figyelj!