Zsíros májtisztítás


Az egyszerű zsírmáj általában nem válik olyan komollyá, hogy májkárosodást és szövődményeket okozzon.

Zsírmáj okai

Nagyon súlyos esetben azonban fibrózist idézhet elő, és májzsugorhoz, májrákhoz vezethet. A májrák legfontosabb kockázati tényezője a májzsugor.

Zsírmáj - mi az, és hogy lehet megszabadulni tőle? A zsírmáj egyre gyakoribbá válik, mára a világ népességének kb. Kapcsolatot mutat az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, és egyéb inzulin rezisztenciával összefüggésbe hozható rendellenességekkel.

Zsírmáj okai Ezt a jelenséget sokféle tényező okozhatja, de a leggyakoribb előidézője a túlzott alkoholfogyasztás. Azoknál, akik nem élnek vissza az alkoholfogyasztással, a nem alkoholos típusának oka kevésbé egyértelmű, és a kialakulásában a következő faktorok közül egy vagy több is szerepet játszhat: elhízottság magas a vérzsírszint, különösen a koleszterin és a trigliceridek a vérben felszívódási problémák A megemelkedett vérzsírszint növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Zsírmáj áttekintés

A cukorral édesített italok és finomított szénhidrátok szintén felelőssé tehetők érte, ahogyan a hasi zsír, valamint a károsodott bélrendszer is. Az egyik vizsgálatban azoknál az elhízott felnőtteknél, akik három héten keresztül magas kalóriatartalmú étrendet és finomított zsíros májtisztítás fogyasztottak, átlagosan 27 százalékkal nőtt a máj zsírtartalma, annak ellenére, hogy súlyuk csak 2 százalékkal gyarapodott.

Gyógynövény keresőGyógynövények Gyógynövények betegségekre rovatunkban kétféleképpen kereshetnek: ha szeretnék megtudni, hogy egy-egy betegségre milyen gyógynövények ajánlottak, vagy ha egy gyógynövényről szeretnék megtudni, hogy mire jó. Ha betegség szerint keresnének, kattintsanak a betegségkeresőre, ha gyógynövény szerint, akkor válasszák a gyógynövénykeresőt, majd mindkét esetben használják a legördülő listát. Hasznos böngészést kívánunk! Milyen betegség gyógymódjára kíváncsi? Betegségek listája Gyógynövények betegségekre rovatunkban kétféleképpen kereshetnek: ha szeretnék megtudni, hogy egy-egy betegségre milyen gyógynövények ajánlottak, vagy ha egy gyógynövényről szeretnék megtudni, hogy mire jó.

A kevésbé gyakori okok a következők: terhesség terhességi zsíros májtisztítás bizonyos típusú fertőzések, például hepatitis C egyes gyógyszerek mellékhatásai különféle toxinoknak való kitettség Bizonyos gének szintén növelik a kialakulásának kockázatát, és a sejtszintű stressz is hozzájárulhat a nem alkoholos zsírmájbetegséghez, amelynek kockázatát a cukorbetegség jelentősen megnöveli.

Zsírmáj diagnosztizálása Az orvos a diagnózis felállítása érdekében fizikális- és laborvizsgálatot rendelhet el, emellett kikérdezi a beteget a kórtörténetéről, életmódbeli szokásiról, gyógyszereiről, illetve az egészségével kapcsolatos változásokról.

Az emelkedett májenzimek a májgyulladás jelei, amelynek a zsírmáj az egyik lehetséges, de nem ez az egyetlen oka. A képalkotó vizsgálatok közül a májproblémák ellenőrzésére az ultrahang - CT- illetve MRI-vizsgálat szolgál. A májbiopsziát tekintik a legjobb módszernek a májbetegség súlyosságának meghatározására.

zsíros májtisztítás

Ennek során az orvos a bőrön keresztül egy tűt szúr a májba, majd eltávolít egy darab szövetet. Mivel a beavatkozás fájdalmas, helyi érzéstelenítőt adnak ennek csökkentésére. Az ultrahanghoz hasonló Fibroscan vizsgálat a májbiopszia alternatívája lehet, és alkalmas a máj zsírtartalmának, valamint a májfibrózis mérésére.

zsíros májtisztítás

Zsírmáj kezelése Jelenleg nincs gyógyszer kezelésére, és további kutatásokra van szükség ennek kifejlesztéséhez és teszteléséhez. Olykor az megfelelő életmód és táplálkozás segíthet visszafordítani a betegséget.

Mi a zsírmáj?

Fontos: Az alkoholfogyasztás korlátozása, elkerülése Az étrend megváltoztatása Napi 30 perces mozgás Ha kialakult a májcirrózis, a gyógyszeres terápia és a műtét jöhet szóba. A cirrózis májelégtelenséghez vezethet, amely, ha nagyfokú, májátültetésre lehet szükség, hiszen a beteg élete csak így menthető meg.

A súlycsökkenésről bebizonyosodott, hogy a nem alkoholos zsírmáj esetén elősegíti a zsír-veszteséget, függetlenül attól, hogy a fogyást étrendi változtatásokkal, súlycsökkentő műtétekkel, illetve testmozgással kombinálva érik-e el.

zsíros májtisztítás

Tanulmányok kimutatták, hogy hetente többszöri állóképességnövelő testmozgással, vagy ellenállással végzett edzéssel már nagymértékben csökkenthető a májsejtekben tárolt zsírmennyiség, függetlenül attól, hogy fogyás következik-e be.

A magas intenzitású intervallum edzés úgyszintén jótékony. Mely ételek segítik a máj gyógyítását?

Hasonlóképpen arra sincsen egyértelmű válasz, hogy miért gyullad be egyeseknél a zsírmáj, másoknál pedig miért nem?

A zsírmáj diéta általában a következőket foglalja magába: sok gyümölcs és zöldség, magas rosttartalmú növények, például hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék. Az étrend mellőzi a hozzáadott cukrot, sót, transzzsírokat, vörös húst, fehér kenyeret, riszt és tésztát, finomított szénhidrátokat és alkoholt.

A zsírmáj tünetei

Az omega-3 zsírsavaknak számos zsíros májtisztítás előnye van, többek közt javíthatják a máj egészségét felnőttek és gyerekek esetében. Néhány bizonyíték zsíros májtisztítás utal, hogy az E-vitamint tartalmazó étrend- kiegészítők akár segíthetnek a zsíros májbetegség eredményezte májkárosodások megelőzésében vagy kezelésében, ám ezzel kapcsolatban még további kutatásokra van szükség.

A túl sok E-vitamin azonban káros az egészségre Hogyan lehet méregteleníteni a májat? A máj méregtelenítése rendkívül jótékonyan hat a szervezetre nézve.

  • Kommentek száma: 0 Szerkesztő: Somogyi Rita Fókuszban a ZSÍRMÁJ A zsírmáj egy nagyon elterjedt betegség, ami összefüggésben áll az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, vagy annak elődjével: az inzulinrezisztenciával.
  • By: Demeter Balázs
  • Stomu yamashta

Ha megejtjük, gondoskodunk róla, hogy méregtelenítő funkcióját a májunk még hatékonyabban lássa el. A zsírmáj tisztítása számos módon történhet, akár gyógynövényekkel is.

zsíros májtisztítás

Ezek egyike a máriatövismás néven szilimarin. E gyógynövény hepatoprotektív és antioxidáns aktivitását az okozza, hogy képes gátolni a szabad gyököket, amelyek a mérgező anyagok, például etanol, acetaminofén mekkora méretben nőnek a szemölcsök szén-tetraklorid metabolizmusából származnak.

Kapcsolódó tartalmak

Egy korábbi, embereken végzett tanulmány szerint a szilimarin kezelés a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest enyhén megnöveli az alkohol okozta májzsugorban szenvedő betegek túlélési idejét. A további májerősítő növények közé sorolhatók a gyermekláncfű, jamgyökér, fokhagyma, illetve a korábban említett kurkuma.

Utóbbi hatóanyagával, a kurkuminnal összefüggésben megállapították, hogy segítheti a máj regenerálását májzsugor esetén, így mindenképp javasolt az alkalmazása. A máj méregtelenítésének és tisztításának 7 módja: Növeljük a napi rostbevitelt.