Fiatal vastagbélrák


A vastagbélrák egyre gyakrabban fordul elő fiatal korban

Vastagbélrák: miért hal bele egyre több fiatal, ha az egyik legjobban gyógyítható ráktípus? Beküldte admin - Ráadásul nem igaz, hogy ez az idősebb korosztály betegsége.

Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen? A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük vastagbélráknak, orvosi szakkifejezéssel kolorektális ráknak colorectalis carcinoma. A daganat lassan fejlődik ki, és a modern célzott terápiáknak köszönhetően korai stádiumában aránylag jól gyógyítható, ennek ellenére a késői felismerés miatt a vastagbélrák és végbélrák előfordulása az egész világon rohamosan nő. Magyarországon ez a növekedés kiugró: míg ötven évvel ezelőtt tizenöt megbetegedés jutott lakosra, napjainkban ez a szám ötvenkilenc. Ezzel jelenleg a második legnagyobb számban előforduló daganatos halálok hazánkban, a nem dohányzó emberek esetében pedig az első.

Miért követel annyi életet a vastagbélrák, és miért emelkedik félelmetesen a megbetegedések száma a fiatalok körében? Rengeteg kérdés kerek féreg a vizeletben az emberek fejében, amelyre félnek választ kapni, ahogy félelmetes azzal szembesülni, hogy fiatal emberek is belehalhatnak a betegségbe.

fiatal vastagbélrák

Sőt, egyáltalán, hogy megbetegedhetnek vastagbélrákkal! Magyarország listavezető Európában mindkét nemben a vastagbélrák miatti halálozásban, pedig az egyik legjobban gyógyítható ráktípusról van szó.

Vastagbélrák: miért hal bele egyre több fiatal, ha az egyik legjobban gyógyítható ráktípus?

Ha időben észreveszik. Nem az idős embereket érinti leginkább? Bár az estek nagy részét idős embereknél diagnosztizálják, sokkal félelmetesebb a szakemberek szerint az a tendencia, hogy a fiatalok körében évről évre erősen növekszik a betegek száma.

Ezzel szemben a 65 év felettieknél a vastag- vagy végbéldaganattal diagnosztizáltak száma csökken, valószínűleg a rendszeresebb szűrővizsgálatok miatt. Ám a fejlett világ országaiban még így is a második helyen fiatal vastagbélrák a rákos megbetegedések miatti halálozási statisztikákban.

 • Vastagbélrák 19 évesen? (jelige: Zimat) | Rákgyógyítás
 • Gyermek helmint vizsga
 • Megosztás a Facebook-on A vastagbélrákok, végbélrákok többsége az úgynevezett polipokból alakul ki.
 • Egyre gyakoribb a bélrák a fiatalok körében Origo
 • Lehetséges a vörös papilloma eltávolítása

Robin B. Mendelsohn onkológus, rákkutató, aki évek óta tanulmányozza a rettegett betegség fiatalkori kialakulásának okait, rizikófaktorait. Mikor ajánlott a szűrés? Ám akinél a családi kórtörténetben előfordult már bélrákos megbetegedés, korábban, 40 évesen, vagy tíz évvel azelőtt célszerű elkezdeni a rendszeres vizsgálatokat, amikor a családtagnál jelentkezett a betegség.

fiatal vastagbélrák

Mendelsohn azoknak is javasolja a korai szűrővizsgálatokat, akik valamilyen gyulladásos bélbetegségben, colitis ulcerosában vagy Crohn-betegségben szenvednek, vagy korábban medencetáji, alhasi sugárkezelésen esetek át. A korai diagnózis az élet és halál közötti különbséget jelenti.

fiatal vastagbélrák

Ebben a fázisban dr. Mendelsohn szerint a teljes gyógyulás esélye százalék, attól függően, a tumor mennyire reagál jól a kemoterápiás kezelésre, mennyire műthető.

A vastagbélrák az esetek többségében évek alatt alakul ki, korai stádiumban még nagy eséllyel gyógyítható, ezért is fontos ötven év felettieknek a szűrés. Banai Jánosa Duna Medical Center gasztroenterológiai részlegének szakmai konzulense szerint rengeteg megbetegedést meg lehetne előzni, ha többen járnának vizsgálatra, és, ha az emberek jobban hinnének a daganatos betegségek gyógyíthatóságában. A vastagbélrák kialakulása Legtöbbször előzménnyel indul a vastagbélrák, ami lehet egy polip is. A daganatos betegségek pontos oka nem ismert, lehet genetikai alapjuk, egyes családokban halmozódhat a betegség.

Milyen tünetekkel forduljunk azonnal orvoshoz? A leggyakoribb tünet a végbélnél és fiatal vastagbélrák észlelt vérzés. Szintén sok esetben fordul elő hasmenés, a bélműködés megváltozása, sötét színű, ragadós széklet, vérszegénység, alhasi fájdalom vagy görcs, hányinger, hányás, megmagyarázhatatlan fogyás.

 • Vastagbélrák fiatal tünetekben Vastagbélrák tünetei
 • Ahol az embernek férgei vannak
 • Cím: Szeged, Izabella u.
 • Vastagbélrákra utalnak a tüneteim ilyen fiatalon?
 • Máj paraziták kezelése

Miért késik a diagnózis a fiataloknál? A fiatalabb korosztály tagjai körében azért is emelkedik rohamosan a vastagbélrák okozta halálozás, mert hajlamosak eltitkolni a panaszaikat, figyelmen kívül hagyni.

DÉLELŐTT - A vastagbélrák altípusai - Dr. Pajkos Gábor

A fiataloknak gyakran évek óta vannak tünetei. Ám úgy gondolkodnak, hogy 30 évesen mi baj lehetne velem?

Vastagbélpolip: a vastagbélrák előjele

Majd elmúlik. Emellett nagyon fontos késleltető tényező a szégyenérzet.

fiatal vastagbélrák

Kimondani, hogy a végbélnél vérzek. Főleg nem a fiatalok, akik nem akarnak erről beszélni vagy felfedni ezt az információt, még egy orvossal is.

 1. Hpv vírus öl
 2. Vastagbélpolip: a vastagbélrák előjele - EgészségKalauz

Ez érthető. Ám nagyon fontos, hogy megváltoztassuk ezt a kulturális gátat.

fiatal vastagbélrák

Rendben van, ha ennek a bizonyos területnek a fájdalmáról beszélünk, vagy vérzésről, vagy szorulásról, vagy hasmenésről. A tünetek pedig hosszú, hosszú hónapokig, évekig fiatal vastagbélrák, amíg az egyes stádiumból hármas, négyes nem lesz.

A titkolózás nem a jó út.